markus444 Posted December 31, 2007 Author Share Posted December 31, 2007 dzis znalazlem taka saperke.czy ktos wie co to za saperka??lopatka zostala pomalowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
musamman2 Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 To nie jest polska łopatka, nawet wymiary się nie zgadzają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Saperka radziecka wygląda tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 polska wrześniowa tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ... a tutaj nasza z LWP... Choć nasze saperki LWP-owskie są niemal identyczne z niemieckimi obawiam się że ta prezentowana przez Ciebie jest właśnie MON-owska... Link to comment Share on other sites More sharing options...
musamman2 Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 To nie jest polska saperka, polskie miały węższy pierścień, a lemiesze" zachodzące na trzonek rozszerzały się ku końcom. Trzonek był inaczej wymodelowany i w ogóle polskie były jakby solidniejsze, z grubszej blachy. Mam taką i bardzo sobie chwalę, choć jest ciężka, ale lepsza od różnych wynalazków typu bundeswehra :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 Mi to wygląda na wschodnich sąsiadów, ale prędzej II wojna niż Caria, może są sygnowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihura Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 Jednak upieram sie przy swoim. Po 45 bylismy na lasce sojusznikow ze wschodu" i caly sprzet po wojnie mamy ichni. i ta sapereczka jest rowniez z tamtad.Czyli lopatka piechoty WP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borygoone Posted January 1, 2008 Share Posted January 1, 2008 to niejest niemiecka saperka,niemiecka niemiała obręczy i miała zawiniete skrzydełka...pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus444 Posted December 31, 2007 Author Share Posted December 31, 2007 dzis znalazlem taka saperke.czy ktos wie co to za saperka??lopatka zostala pomalowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus444 Posted December 31, 2007 Author Share Posted December 31, 2007 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezerwowy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Jakonowicjusz na tym forum nie chciałbym siĘ szczególnie mądrzyć, ale wg mnie jest to amerykańska łopatka.Moja o identycznym kształcie i wymiarach ma wybity napis JCH ?INNEMANN'S PATENT na drewnie ma wyryty cyrylica monogram w tłumaczeniu I.R. oraz numer 84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 1, 2008 Share Posted January 1, 2008 Kolego drogi - wpisz w google w grafice a przekonasz sie ,że miała obręcz. Oczywiście nie wszystkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ensiferum3 Posted December 31, 2007 Share Posted December 31, 2007 To jest saperka niemiecka z IIWW.Wpisz sobie w google grafika niemiecka saperka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus444 Posted December 31, 2007 Author Share Posted December 31, 2007 lopatka ma 52 cm,ale trzeba brac pod uwage ze byla uzywana do dnia dzisiejszego dopuki jej nie zauwazylem i nie wzialem do domu.wiec pewnie troszke sie skrucila przez uzytkowanie.szerokosc 15 cm x 20 cmcalkowita dlugosc lopatki stalowej 35 cm.niestety nie moge znalezc sygnatur.przynitowana 5 nitami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihura Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 Witam wyglada jak lopatka piechoty uzywana do dzisiaj w WOJSKU POLSKIM. mam taka sama.pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihura Posted March 21, 2008 Share Posted March 21, 2008 Witama to moja łopatka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
markus444
dzis znalazlem taka saperke.czy ktos wie co to za saperka??lopatka zostala pomalowana.
18 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.